Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 2 dkg
mleko 100 ml
cukier 1 łyżeczka
palma 3/4 kostki
jajko 3 sztuki
cukier puder 5 łyżek
sól 2 szczypty
mąka 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki

Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami,cukrem i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawić chwilę, żeby zaczęło rosnąć. Wymieszać palmę, jajka, cukier puder,sól i mąkę. Dodać rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak będzie się lepiło do rąk, można dosypać jeszcze trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Z ciasta formować kulki śr.5 cm. Położyć je na wysmarowaną blachę. Z wierzchu można posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok.25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 21.06.2011 19:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak