Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada z wiśni

4.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na marmoladę z wiśni. Gęsta, z wyrazistymi kawałkami owoców, idealnie słodka. Zobacz jak ją przygotować!

Składniki:

wiśnie 5 kilogramów
cukier 5 kilogramów

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada z wiśni

Marmolada z wiśni nada się do kanapek, ciast i deserów. Z powodzeniem przełożycie nią ulubione ciasto, np. piernik. Jeśli lubicie omlety, gofry i naleśniki możecie podać ją jako dodatek. 

- dwa składniki,

- gęsta marmolada,

- zapasteryzuj i schowaj do spiżarni na zimę.

Wiśnie umyć, wypestkować. Przełożyć je do garnka, dodać cukier. Gotować, aż puszczą dużo soku. Zlać 3/4 soku (można go przelać do słoików i zapasteryzować lub zużyć w ciągu tygodnia przechowując w lodówce). Resztę soku i wiśnie gotować jeszcze ok. 1 godzinę mieszając, żeby się nie przypaliły. Ostudzić. Po czym ponownie zagotować. Przełożyć wiśnie do słoików. Pasteryzować 20-30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Jeśli zrobiliście marmoladę z wiśni i nie macie jej dużo - nie musicie jej pasteryzować, a po ostudzeniu schowajcie ją do lodówki. Jeśli jednak Wasze zapasy są nieco większe, koniecznie wykonajcie proces pasteryzacji i wtedy marmolada zachowa świeżość na dłużej - około rok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.05.2012 11:02
jedna z ulubionych
anemon 28.09.2011 22:16
Jak dla mnie, to z wiśni jest najsmaczniejsza.
dorotka0000025 28.09.2011 14:51
pycha
Sylwia88 25.05.2011 10:09
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak