Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
rosół drobiowy 2 szklanki
białe wino 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
udka z kurczaka 2 duże
pieczarki 10 białych sztuk
cebula 1 sztuka
papryka 1 sztuka
groszek konserwowy 1/2 puszki
sól
pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem

Na patelni rozgrzać oliwę z masłem,wrzucić mięso i podsmażyć na lekko złoty kolorek,dodać cebulę , zeszklić.Do kurczaka i cebuli dodać warzywa,pieczarki,ryż i podsmażamy przez 2 minuty.Wlać wino, mieszać aż odparuje. Wlać połowę rosołu , cały czas mieszamy do wchłonięcia, potem kolejna połowa rosołu ,mieszamy przez ok. 20 minut. Ryż musi być kremowy i lekko twardy.Na sam koniec dodajemy groszek,doprawić do smaku solą i pieprzem ,chwilkę podgrzewamy i nakładamy na talerze , posypać każda porcję posiekaną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 10.09.2012 16:43
super przepis
PaniMISIOWA 13.08.2012 13:58
wspaniałe
Tatli 22.01.2012 15:36
uwielbiam risotto ;)
Mariusz10 06.12.2011 22:00
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak