Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szparagami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
jajko 1 szt
masło 100 g
woda 1 łyżka
sól 1 szczypta
szparagi 1/2 pęczka
pomidorki koktajlowe 6 szt
czosnek w płatkach suszony 1 łyzka
camembert 120 creme
ser gouda 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szparagami

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Solimy, wbijamy jajko, dodajemy wodę i masło. Wyrabiamy ciasto aż osiągniemy jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki na około 40 minut.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy wysmarowanej wcześniej masłem lub margaryną.
Szparagi myjemy, ucinamy końce i kroimy na pół. Gotujemy około 10 minut w posolonej wodzie. Odcedzamy.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 C.
Creme de Camembert przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z jajkiem. dodajemy płatki suszonego czosnku i ucieramy do masy odrobinę sera. Dokładnie mieszamy.
Kiedy ciasto lekko się przyrumieni wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy naszą masę i na to resztę utartego sera. Układamy szparagi i pomidorki i zapiekamy kolejne 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 03.10.2011 15:24
Zewa - to nie wstyd, ja też wielu rzeczy jeszcze nie jadłam, ale właśnie fajne jest ciągłe odkrywanie nowych smaków, a szparagi są smaczne i zdrowe. Polecam !
ZEWA 03.10.2011 10:54
wstyd sie przyznać, ale nigdy nie jadłam szparagów, jakoś nie mogę się przełamać. Ta tarta wygląda bardzo apetycznie.
Anita21 25.05.2011 21:10
miałam okazję skosztować, rewelacyjna
Katarzyna/kate1980 24.05.2011 21:28
cudna koniecznie muszę wypróbować przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak