Śledzie w sosie smietanowo-majonezowym

Śledzie w sosie smietanowo-majonezowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. śmietany (lub więcej)

  • majonez

    3-4 łyzki
  • sok z 1/2 cytryny

  • cytryna

  • pieprz biały

  • jabłka

    2 szt
  • cebule w kostke

    2 szt
  • kilka ogórków konserwowych

  • jogurt naturalny

    1 mały kubek
  • matijasy

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śledzie wymoczyć, pociac w paseczki, jabłka, ogórki, cebulę w kostke. W misce ukłdac warstwami, śledzie, warzywa, skropic cytryna, posypywac pieprzem i tak na zmiane. Zrobic sos; połaczyc składniki: śmietane, maojonez, jogurut, cyrtyne tak by uzyskac smietanowo-kwaśkowaty smak. jelsi bedzie trzeba zmienic proporcje składników. Kazdy jednak ma inne wyczucie smaku. Zalac sledzie, przemieszac. Odstawiac na ok 2 dni. Wtedy sa najlepsze bo sledziki dobrze skruszeją. Jednak raz na dzien naelży przemieszac je i sprobowac sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawic jego smaku po tym jak matiasy pusciły swoj sok. Pychota, lepsze niz ze sklepu...

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Emilia22

23.09.2010 17:02
fajny przepis

ZEWA

08.08.2010 15:28
Śledzie - pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat