Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowiec

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 6 łyżek
Krem truskawkowy:
truskawki 1/2 kg
masło 375 g
cukier 1/2 szklanki
galaretka truskawkowa 1 sztuka
budyń śmietankowy 1 sztuka
kompot truskawkowy 2 szklanki
jajko 2 sztuki
DODATKOWO:
galaretka truskawkowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowiec

Jajka ubijamy z cukrem na krem, do ubitych dodajemy przesianą mąką z proszkiem na koniec olej i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 min w temp do 180st, ostudzone dzielimy na połowę.
Truskawki dzielimy na mniejsze i tylko je delikatnie gnieciemy widelcem. Budyń gotujemy na kompocie i w gorącym rozpuszczamy galaretkę. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na krem i łączymy z ostudzonym, ale nie zimnym budyniem na koniec dodajemy truskawki i delikatnie mieszając pianę z białek, krem dzielimy na dwie części i przekładamy nim ciasto. Na dolną warstwę ciasta i kremu wylewamy cienką warstwę gęstej galaretki, przykrywamy drugim ciastem i resztą kremu i na górną warstwę kremu wylewamy resztę galaretki i zostawiamy w lodówce do następnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.08.2013 21:37
ale apetycznie wygląda
monika141 22.02.2012 20:11
fajny przepis
ewelinapac 02.12.2011 11:53
pyszności
Faustyna 19.07.2011 14:51
Wygląda bardzo apetycznie. Sądzę, że smakuje wyśmienicie!
Weronika_eM 25.06.2011 21:54
pyszności
Anna169Hosz 14.06.2011 12:49
Dla mnie bomba!
agnieszka137 24.05.2011 16:21
apetyczny; nie da się ukryć :)))
patusia 24.05.2011 16:07
pycha
Sylwia88 24.05.2011 13:32
przepysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak