Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony ananas z imbirem i chilli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ananas świeży 1 szt
czosnek 2 ząbki
imbir kawałek
olej do smaku
cukier 2 łyżki
sos rybny 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
orzeszki ziemne 2 łyżki
limetka 1 szt
papryka 2 (chili)

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony ananas z imbirem i chilli

Ananas obieramy ze skórki, odcinamy liście i podstawę. Kroimy pionowo w ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek, zaś miąższ kroimy w kawałki na jeden kęs.Czosnek obieramy i kroimy w paseczki.Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, ziarenka i membrany, płuczemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski.Stawiamy wok na dużym ogniu, a kiedy będzie bardzo gorący, wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek, imbir i papryczki i smażymy, mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Dodajemy ananas i smażymy dalej, aż kawałki owoców zaczną się rumienić na brzegach.Wlewamy sos rybny i sos sojowy, wsypujemy cukier i smażymy, aż ananas zacznie się karmelizować.W tak zwanym międzyczasie siekamy orzeszki, a limetkę myjemy i kroimy w ćwiartki.Usmażony ananas przekładamy na ogrzany półmisek, posypujemy orzeszkami i podajemy z ćwiartkami limetki.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 17.06.2011 09:36
fajne
Ania67 10.06.2011 22:16
bardzo ciekawe
Krystyna32 25.05.2011 12:48
fajne
Sylwia88 24.05.2011 13:31
CIEKAWE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak