Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amerykaniec by Yvonne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowania
jajko 5 szt
olej 1,5 szklanki
mleko 50 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
rodzynki 100 g
orzechy włoskie 0,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jabłka 1 słodkie

Przepis i sposób przygotowania na: Amerykaniec by Yvonne

Orzechy zmielić, rodzynki oprószyć mąką. 3 szklanki mąki wymieszać z proszkiem i sodą. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ok. 0,5 x 0,5 cm. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno: olej, mąkę, kakao, orzechy, cynamon i mleko. Ciasto ma być bardzo gęste. Na końcu łyżką wmieszać do niego jabłka oraz rodzynki. Dużą tortownicę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak