Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia marynowana

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia wg uznania
woda 3 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
cebula wg uznania
Liść laurowy suszony Prymat wg uznania
sól 1 czubata łyżka
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia marynowana

Duże cukinie, takie z wykształconymi już pestkami, pokroić w ok.5 cm paski razem ze skórką. Do każdego słoika wrzucić 2-3 ziela angielskie, mały kawałek liścia laurowego, szczyptę lub dwie (w zależności od wielkości słoika) gorczycy i pokrojoną w piórka cebulę, żeby luźno przykryła dno. Nałożyć pokrojoną cukinię, a na wierzch znowu warstwę cebuli. Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Zalać cukinię do szyjki słoika. W zależności od tego ile jest słoików z cukinią, przygotować odpowiednią ilość zalewy. Słoiki zagotować nie dłużej niż 1-2 minuty. Przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 05.12.2011 16:12
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak