Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina po grecku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso szynki wieprzowej 600 gram
papryka 1 szt
cukinia 1 szt
cebula 1 szt
ziemniaki 4 szt
pomidory 2 szt
miód 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
skórka otarta z cytryny 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek
olej z pestek winogron 70 ml
oregano 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
pieprz
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina po grecku

Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Pomidory i cukinię pokroić w grube plastry. Cebulę, czosnek i ziemniaki pokroić w cienkie plasterki a paprykę w paski. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i połową oregano, papryki słodkiej, zmiażdżonych liści laurowych i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzać połowę oliwy i przesmażyć mięso do lekkiego zrumienienia. Naczynie do zapiekania posmarować pozostałą oliwą, na dnie ułożyć cebulę oraz ziemniaki i przyprawić całość solą, pieprzem i ziołami. Podsmażone mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, miodem i skórką z cytryny. Mięso z dodatkami ułożyć na ziemniakach, następnie położyć paprykę, cukinię oraz plastry pomidorów. Całość jeszcze raz przyprawić do smaku, podlać winem i zapiekać 40-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przed podaniem posypać potrawę posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 05.06.2011 09:22
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak