Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyk rybny z tofu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z okonia 800 g
tofu 400 g
olej sezamowy 3 lyżki
sherry wytrawna 2 lyzki
miód 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyzki
sok z 1/2 limetki
rozmaryn drobno posiekany 2 łyżki
kraby z morza północnego 100 g
pomidorki koktajlowe 200 g
papryka żółta
limetka
cebula 2 szt
sól
pieprz
wino białe wytrawne 3 lyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyk rybny z tofu

Filety opłukać i osuszyć. Rybę i tofu pokroić na kawałki. Olej wymieszać z sherry, winem, miodem, sosem sojowym, sokiem z limetki i rozmarynem. Kawałki ryby i tofu marynować 10 minut.
Opłukać kraby i pomidory. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na średniej wielkości kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Limetkę umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Kawałki ryby i tofu wyjąć z marynaty i osączyć; warzywa i kraby włożyć na 10 minut do marynaty.
Przygotowane składniki nadziewać na przemian na 8 drewnianych patyczków, posypać lekko solą i pieprzem. Szaszłyki grillować 10 minut, od czasu do czasu smarując marynatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak