Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka pieczona w garnku rzymskim :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1,2 -1,5 kg golonki
2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
2 cebule
2 łyżki smalcu
jabłko 1 szt.
olej 1/3 szkl.
olej sojowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka pieczona w garnku rzymskim :

Golonkę umyć , oczyścić skórę .Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę . Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę .Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę . Zostawić na 12 godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron , tak by się zarumieniła .
Garnek rzymski namoczyć na 15 minut .Ułożyć obsmażoną golonkę , podlać ½ szklanki wody .Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec , pokrojone w plastry cebulę , resztę marynaty , jabłko .Wstawić garnek do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni , a potem na 230. Piec 2,5 godziny . Wyjąć golonkę z sosu .Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy .Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości .

Podawać z pieczywem , ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi

Zamiast konfitury z gorzkich pomarańczy można użyć powideł śliwkowych lub miodu użycie konfitur lub miodu do marynaty nie powoduje wcale tego, że mięso jest słodkie .

Taką golonkę można oczywiście piec w tradycyjny sposób – trzeba ją tylko w trakcie pieczenia podlewać jak każde mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 07.12.2011 16:47
palce lizać
AGNIESZKA144 25.11.2011 18:27
pychotka
Ewa104 06.11.2010 09:58
Oj, zazdroszczę Ci tego garnka, chyba sobie zafunduję na gwiazdkę. Goloneczka palce lizać.
Dorota71 20.09.2010 11:41
aż ślinka cieknie na sam widok

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak