Golonka pieczona w garnku rzymskim :

Golonka pieczona w garnku rzymskim :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1,2 -1,5 kg golonki

  • 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy

  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki

  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 1 łyżka majeranku

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziela angielskie

  • 4 ziarna jałowca

  • 2 cebule

  • 2 łyżki smalcu

  • jabłko

    1 szt.
  • olej

    1/3 szkl.
  • olej sojowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonkę umyć , oczyścić skórę .Ostrym nożem ponacinać skórę w kratkę . Z oleju, sosu sojowego, papryki, konfitury, pieprzu, majeranku zrobić pastę .Natrzeć nią mięso dobrze wcierając przyprawy w nacięcia i pod skórę . Zostawić na 12 godzin w lodówce .
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim golonkę ze wszystkich stron , tak by się zarumieniła .
Garnek rzymski namoczyć na 15 minut .Ułożyć obsmażoną golonkę , podlać ½ szklanki wody .Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec , pokrojone w plastry cebulę , resztę marynaty , jabłko .Wstawić garnek do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 100 stopni .Po osiągnięciu tej temperatury podkręcić na 180 stopni , a potem na 230. Piec 2,5 godziny . Wyjąć golonkę z sosu .Sos można przetrzeć przez sito by zrobił się kremowy .Golonkę przedzielić na porcje usuwając kość lub podać w całości .

Podawać z pieczywem , ziemniakami puree lub kluchami – jak kto lubi

Zamiast konfitury z gorzkich pomarańczy można użyć powideł śliwkowych lub miodu użycie konfitur lub miodu do marynaty nie powoduje wcale tego, że mięso jest słodkie .

Taką golonkę można oczywiście piec w tradycyjny sposób – trzeba ją tylko w trakcie pieczenia podlewać jak każde mięso.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara/zuza22_85

07.12.2011 16:47
palce lizać

AGNIESZKA144

25.11.2011 18:27
pychotka

Ewa104

06.11.2010 09:58
Oj, zazdroszczę Ci tego garnka, chyba sobie zafunduję na gwiazdkę. Goloneczka palce lizać.

Dorota71

20.09.2010 11:41
aż ślinka cieknie na sam widok

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat