Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z łososia na grillu

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
cukinia 150 g
masło czosnkowe 100 g
sól
pieprz
pieczarki 100 g
łosoś filet 600 g
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z łososia na grillu

Filety opłukać, osuszyć ściereczką i pokroić na kawałki, usunąć ewentualnie ości. Wino wymieszać z sokiem cytrynowym, sosem sojowym, solą i pieprzem. Zalać kawałki łososia i marynować 1 godzinę.
Cukinię umyć, oczyścić i pokroić na plastry grubości0,5cm. Pieczarki oczyścić i umyć. Większe kapelusze pokroić na pół.
Łososia wyjąć z marynaty i osuszyć ściereczką. Kawałki ryby, plastry cukinii i pieczarki nadziewać na przemian na drewniane pałeczki do szaszłyków. Posypać lekko solą i pieprzem. Masło czosnkowe położyć na blachę wyłożona folią aluminiową i rozpuścić powoli na grillu.
Szaszłyki położyć na maśle i grillować około 10 minut, od czasu do czasu przewracając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak