Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Joulutorttu - fińskie ciasteczka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

powidła śliwkowe
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Joulutorttu - fińskie ciasteczka

Tradycyjne swiateczne ciasteczka prosto z Finlandii najczesciej zwijane jak wiatraczk.

Ciasto rozwijamy, wycinamy kwadraty ok. 5x5cm. Nacinamy rogi po skosie jak na zdjeciu i boki zwijamy w wiatraczki. Na środek nakładamy łyzeczką powidła, ciasteczka kładziemy na papier do pieczenia i ladują w piekarniku na ok 10 minut w temp 200-220 stopni. Po ostudzeniu psypujemy cukrem pudrem.

Najprostrze i ekstra szybkie ciastka jakie mozna zrobic:) .. Dla niezapowiedzianych gosci jak znalazł. Ja zobaczyłam je na blogu i Issys która zrobiła z nich kwiatuszki, u mnie zamiast róż sa wiatraczki, co do ktorych instrukcję znalazłam tutaj www.axis-of-aevil.net/archives/food/
jedna uwaga szybko sie pieka i szybko rumienia trzeba pilnowac ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

S 12.02.2024 04:37
Nie wygląda to apetycznie. W Polsce mamy takie same. Moja babcia koperty z ciasta francuskiego z marmoladą robiła odkąd pamiętam
bogumiła3 17.09.2010 14:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak