Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krokiety ze szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 szklanka
mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
jaja 3 szt
słonina 20 gram
sól do smaku
Nadzienie:
szpinak 1 kg
mleko 1/2 szklanki
bułka czerstwa
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
margaryna
żółtko jajek 2 szt
jajko 2 szt
tłuszcz do smażenia
sól do smaku
czosnek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: krokiety ze szpinakiem

Mleko łączymy z mlekiem.Do mąki dodajemy jajka i sól i powoli wlewamy mleko z wodą mieszając trzepaczka.Rozgrzewamy patelnie i smarujemy ją słoniną i wlewamy cienką warstwę ciasta rozprowadzając równomiernie po całej patelni,smażymy z obu stron lekko rumieniąc.Szpinak płuczemy sparzamy studzimy i mielimy razem z namoczoną w mleku bułka,dodajemy margarynę i podsmażamy na wolnym ogniu,mieszamy z bułką tartą i żółtkami i doprawiamy do smaku.Usmażone naleśniki układamy na stolnicy tak aby jeden zachodził na drugi,nakładamy trochę nadzienia i zwijmy w rulon i kroimy w poprzek na kawałki długości 8 cm.Panierujemy w rozmąconych jajkach i tartej bułce.Smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 27.02.2014 00:06
Lubię ze szpinakiem :-)
dorotka0000025 30.09.2012 09:33
pomyslowe
anemon 23.05.2011 23:09
To musi być smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak