Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

budyń z ziemniaków

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 80 dkg
cebula biała 2 szt
tłuszcz 2 łyżki
ser żółty 15 dkg
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
natka pietruszki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
jajko 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: budyń z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i zalewamy wrzącą osoloną wodą do 3/4 wysokości,gdy będą miękkie odcedzamy i mielimy w maszynce.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,następnie smażymy na łyżce tłuszczu nie rumieniąc i dodajemy do ziemniaków wraz z posiekaną natką pietruszki,żółtkami,koncentratem pomidorowym,startym serem i ubitą z białek pianą i doprawiamy do smaku.Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką formy nakładamy masę do 3/4 wysokości szczelnie zamykamy i gotujemy w kąpieli wodnej 60 min.Ugotowany budyń wyjmujemy z formy i polewamy sosem np pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 31.05.2012 09:52
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak