Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z porem i parówkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówki 1/2 kg
por 1 duży
smietana 18% 300 ml
serek topiony 1 kostka
jajko 2 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
Składniki na ciasto:
mąka pszenna 40 dkg
woda letnia 1 szklanka
drożdże 3 dkg
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z porem i parówkami

W wodzie rozpuścić cukier i drożdże.Do miski wsypać mąkę,sól dodać wodę z drożdżami i olej . Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem dno i boki na wysokość 2 cm.Parówki obrać z osłonek , pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.Pora rozciąć,dobrze wypłukać , pokroić i dodać do parówek. Przez 5 minut podsmażamy pora z parówkami,potem przełożyć na cieście .Śmietanę wlać do rondelka i podgrzać dodać serek , przyprawę i zdjąć z ognia.Mieszać aż serek się rozpuści dodać jajka dokładnie roztrzepać i polać warzywa.Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 22.08.2012 18:39
pycha
PaniMISIOWA 28.12.2011 08:14
ale pomysłowe! takiego jeszcze nie jadłam!
Gosia40 24.05.2011 09:30
smacznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak