Karaibskie sajgonki

Karaibskie sajgonki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opakowanie ciasta francuskiego

  • 12 krewetek królewskich

  • 1/2 czerwonej papryki

  • kilka straczków keiłkow soji (moga byc ze sloika, puszki lub świeze)

  • troche makaronu chińskiego

  • troche drobno pokrojonej papryczki chilli

  • łyzeczka sosu sojowego

  • troche startej skórki z limonki

  • sok z 1/2 limonki

  • olej do smażenia

  • cos zielonego najlepiej swieza natka lub kolendra

  • imbir

    1/2 łyżeczki
  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron zalewamy wrzatkiem na 3 minuty az zmięknie. Odcedzamy. Krewetki płuczemy, zdejmujemy twarde osłonki z ogonkow, polewamy sokiem z limonki. Papryke kroimy w drobne paseczki, Do rozgrzanewgo woka/patelni wlewamy 3 łyzki oleju wrzucamy papryke i kiełki, smazymy mieszajac 2-3 minuty, dodajemy imbir i chili, mieszamy, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i wlewamy krewetki z sokiem z limonki. Smażymy przez minute. Odstawiamy z ognia, dodajemy makaron i natke lub kolendre. Mieszamy. nadzienie jest gotowe.

Ciasto dzielimy sobie na 6 czesci, nakładmy porcje nadzienia, (po dwie krewetki na kazda sajgonke), brzeg i smarujemy jajkiem, zawijamy jak sajgonke, I tak z pozostałymi. Rozgrzewamy lej w woku. Wrzucamy na goracy tłuszcz i smazymy przez ok 1 minute bo ciasto szybko nam pecznieje i rosnie, a w tym czasie krewetka jeszcze dojdzie bo potem stałaby sie gumowata a ciasto wchlonełoby za duzo tłuszczu. Po wyjeciu odsaczamy na papierowym reczniku. Gotowe.. Moja córka stwierdziła ze takie sajgonki mogliby podawac w najlepszej knajpce:) .

Mozna oczywiscie zrobic z papierem ryzowym wtedy napewno to bedzie sajgonka, ja z braku papieru uzyłam zalegajacego w lodowce ciasta i wyszły krokiety. Wyszło 6 sztuk.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

06.05.2012 09:53
aż ślinka leci na takie sajgonki

wwesolek

02.01.2012 23:39
super

agogo2

02.01.2012 22:35
bardzo dobre

Anna146

07.07.2011 07:13
smakowicie wyglądają

eli_555

11.06.2011 23:28
pychotka

jolaxa

07.06.2011 23:38
super

Sarenka

02.02.2011 18:14
Swietne.

Marcin Vw1

05.01.2011 19:19
rewelacja

wedith1

04.10.2010 10:40
Muszą być smaczne .....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat