Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone szparagi w parmńskiej szynce

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zielone szparagi 20 szt
szynka parmeńska 10 plastrów
parmezan starty 8 łyżek
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone szparagi w parmńskiej szynce

Szparagi umyć, usunąć zdrwniałe końce, łodygi obrać do 1/4 wysokości od góry, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szparagi posmarować ze wszystkich stron oliwą z oliwek i zawinąć ciasno w połowę plasterka szynki parmeńskiej. Ułożyć na grillu i grilluj przez 15 minut, obracając od czasu do czasu, aż szynka się zarumieni a szparagi będą chrupiące i pokryją się czarnymi paskami. Szparagi w szynce można przygotować również bez grillowania w piekarniku, ułożone w naczyniu żaroodpornym. Podawać posypane startym parmezanem z dodatkiem świeżego pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak