Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z płucek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płuca cielęce 2 sztuki
marchew 2 sztuki
cebula 2 sztuki
jaja 3 sztuki
ziemniaki 6 sztuk
śmietana 1 szklanka
bulion 1/2 szklanka
masło 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
ocet winny 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z płucek

Płuca zalewamy lekko zakwaszona wodą na około 2 godziny. Gotujemy w osolonej wodzie, osuszamy i kroimy w paseczki. POdsmażamy je na maśle wraz z pokrojoną w półtalarki cebulą i starta na tarce marchewką. Doprawiamy, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jajka na twardo. Kroiomy i ziemniaki i jajka w niewielką kostkę i dodajemy do płucek. Delikatnie mieszamy, zaciągamy śmietaną i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 16.03.2013 20:34
bardzo lubię płucka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak