Kalafiory oczyścić, umyć, osączyć,pokroić w ćwiartki lub podzielić na różyczki. Bulion zagotować, włożyć kalafiory, gotować 6-8 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kalafiory odcedzić, włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Jaja wymieszać z mlekiem i pokrojonym serem, pikantnie doprawić solą, pieprzem i gałką. Sosem zalać kalafiory i piec 25-30 minut. Pomidory sparzyć, obrać, po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na margarynie. Dodać pomidory i koncentrat, doprowadzić do wrzenia. Sos zmiksować, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wlać na talerze, dodać porcje kalafiora, ozdobić bazylią. Zapiekankę można podać z sałatką z rzodkiewki.