Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane kalafiory z sosem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 2 litry
jajko 2 szt
mleko 100 ml
serek topiony 200 gram
sól
pieprz
gałka muszkatołowa szczypta
pomidory 800 gram
cebula 1 szt
margaryna 1-2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
cukier szczypta
bazylia świeża
kalafior 1 szt
kalafior 1 zielony

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane kalafiory z sosem

Kalafiory oczyścić, umyć, osączyć,pokroić w ćwiartki lub podzielić na różyczki. Bulion zagotować, włożyć kalafiory, gotować 6-8 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kalafiory odcedzić, włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Jaja wymieszać z mlekiem i pokrojonym serem, pikantnie doprawić solą, pieprzem i gałką. Sosem zalać kalafiory i piec 25-30 minut. Pomidory sparzyć, obrać, po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na margarynie. Dodać pomidory i koncentrat, doprowadzić do wrzenia. Sos zmiksować, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wlać na talerze, dodać porcje kalafiora, ozdobić bazylią. Zapiekankę można podać z sałatką z rzodkiewki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 19.06.2011 08:45
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak