Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle z ziemniakami i sałatką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 500 gram
olej 7 łyżek
sól
średnie pomidory 4 szt
cebula 2 szt
ocet 3 łyżki
pieprz
cukier szczypta
natka pietruszki 1/2 pęczka
sznycle wieprzowe 4 szt
mąka do panierowania
jajko 1 szt
płatki kukurydziane 3 łyżki
ogórek sałatkowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle z ziemniakami i sałatką

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki umyć przekroić na pół. Położyć na blaszce wyłożonej pergaminem płaską stroną do dołu. Posmarować 4 łyżkami oleju, posolić i piec w piekarnku 50-60 minut. Ogórek oczyścić, umć, przekroić wzdłuż na pól, potem pokroić w plastry. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w cząstki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Ocet wymieszać z 2 łyżkami wody, solą, pieprzem, szczyptą cukru i 1 łyżką oleju. Pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać, dodać do sosu. Warzywa wymieszać z przygotowanym sosem. Kotlety umyć, osuszyć, przekroić na pół. Posypać solą i pieprzem, opruszyć mąką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć sznycle, smażyć po około 5 minut z każdej strony. Podawać z ziemniakami i sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 25.10.2011 10:18
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak