Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka -- Ewy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 2 1kg
czosnek ząbki 5-6
Liść laurowy suszony Prymat 5
ziele angielskie 8-9
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
cukier kryształ 1 łyzka
sól 2 łyzki
cebula biała 2
mrożonka marchew w kostce 1/2 paczki
piwo tyskie 1
woda 1,5l (przegotowana)
groszek zielony 1/2 paczki mrożony

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka -- Ewy

Do 1,5 l wody dodajemy czosnek,listki,ziele ang.sól peklowa,cukier i sól kuchenną (mieszamy)
Golonki myjemy porządnie. Wkładamy do garnka i zalewamy naszą wodą z przyprawami.Przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc.Żeby była smaczniejsza to peklujemy ją pare dni----ale ja sie nie mogłam doczekac tej goloneczki i tylko dałam na noc ;D
Po tym czasie wyjmujemy .Do naczynia zaroodpornego włewamy pół piwka i kładziemy goloneczki.Ja dodałam jeszcze dodatkowo 2 listki laurowe na mięsko.Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ok 2h od czasu do czasu polewając je piwem i przekrecając.30 minut przed końcem pieczenia wrzucamy nasze mrożonki i cebulkę pokrojona w krążki.Znowu polewamy piwkiem i pieczemy. . . .
Podajemy na goraco z zimnym piwkiem :-)))

Pyszna pachnąca goloneczka + zimne piwko = niebo w gębie ;)

SMACZNEGO . . . . . .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 19.06.2013 11:03
świetny przepis, już wiem co zrobię z golonką w zamrażarce:)
gusia1000 06.11.2012 14:26
Rarytas dla mięsożerców.
DOROTA/PATI197799 26.09.2012 19:25
bardzo lubię tego typu dania
Ewa104 06.08.2011 09:49
Ewcia,goloneczka pierwsza klasa!
romanrafal
romanrafal 16.07.2011 18:57
świetna
adam1f 12.07.2011 00:17
super
Henryka2 23.05.2011 23:56
Przepysznie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak