Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonkowe kąski

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 10 ziarenek
sól 1 łyżeczka
Ciasto:
mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
DODATKOWO:
majeranek świeży 2 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Golonkowe kąski

Golonkę zalać wodą ,dodać liść laurowy ,ziele angielskie i sól ,ugotować do miękkości .
Ugotowaną golonkę obrać z kości ,ściągnąć skórę i podzielić na niewielkie porcje , posypać przyprawą do mięsa i majerankiem .
Ciasto:
Mąkę, jajko ,sodę , przyprawy oraz wodę( w takiej ilości ,aby powstało gęste ciasto)wymieszać w misce ,dodać mięso i dokładnie pokryć je ciastem .
Na patelni rozgrzać olej ,kłaść porcję mięsa i smażyć na złoty kolor .
Podawać z ziemniakami i dowolną sałatką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 10.04.2012 17:14
Bardzo mi się podoba idea podania golonki w postaci samego mięska oddzielonego od kości.
ewasylwia 23.05.2011 10:50
pomysłowe
Misiek1 23.05.2011 10:01
coś w sam raz dla wielbicieli golonki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak