Domowe lody Eli

Domowe lody Eli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja surowe

    7 sztuka
  • cukier puder

    7 łyżek
  • cukier wanilowy

    1 opakowanie
  • kremówka

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy - ubijamy. Do ubitych białek z cukrem dodajemy kolejno żółtka i ucieramy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do ubitych białek i żółtek. Całość dokładnie mieszamy. Do lodów można dodać kakao, bakalie itp. Masę jajeczno-śmietankową wylewamy w plastikowe pojemniki i zamrażamy. Z podanych składników wychodzi ok. 3,5 l lodów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

elwal

29.06.2010 00:40
Chyba czas na próbę ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat