Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowo-wiśniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 8 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 1/2 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Krem:
śmietana 30% 1/2 l
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
kompot wiśniowy 1/2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowo-wiśniowy

Białka ubijamy, dodajemy oba cukry i ubijamy nadal. Dodajemy żółtka i stale mieszając stopniowo obie mąki. Przekładamy masę na tortownicę i pieczemy 45 min w wysokiej temperaturze. Przestudzony krążek ciasta przekrawamy na pół.
Śmietanę ubijamy na krem. Żelatynę i galaretkę zalewamy zimnym kompotem, mieszamy i odstawiamy na około 15 min, podgrzewamy, studimy i ubijamy. Łączymy ze soba obie masy i przekładamy biszkoptami. Schładzamy w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak