Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grillowane udka i piersi z kaczki po prowansalsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi i udka z kaczki
cukinia
bakłażan
papryka czerwona 2 szt.
pomidory 2 szt.
czosnek 3 ząbki
sos sojowy 6 łyżek
wino czerwone wytrawne 100 ml.
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
sól
pieprz
olej z pestek winogron 50 ml.
tymianek 2 łyżeczki
oregano 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: grillowane udka i piersi z kaczki po prowansalsku

piersi i udka umyć,czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli,z sosu sojowego,wina,tymianku,majeranku,oregano,czosnku i połowy oliwy przygotować maerynatę,natrzeć mięso i odstawić na min.3godz.warzywa umyć i pokroić w plastry 2cm.po czym zamarynować je w pozostałej marynacie i posiekanej natce pietruszki,mięso wyjąć z marynaty,ponacinać skórkę na skos ostrym nożem i usmażyć na rozgrzanym grillu z obydwu stron na złoty kolor często obracając co jakiś czas podlewać pozostałą marynatą,przed końcem smażenia mięsa ułożyć na grillu tackę z zamarynowanymi warzywami i upiec,po upieczeniu się warzyw podawać razem z kaczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 18.05.2012 09:26
smaczne takie mięsko
Motorek 12.03.2012 14:36
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak