Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki ze szparagami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
sól
jajko 2 szt.
mąka tortowa 150 gram
masło 90 gram
pomidorki cherry 120 gram
bazylia 2 gałązki
olej do posmarowania
sok pomarańczowy 100 ml
Pieprz biały mielony Prymat
śmietana kremowa 30% lub 36% 100 ml
ser ementaler 100 gram
szparagi świeże 1000 gram
oliwa do posmarowania
parmezan starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki ze szparagami

Z mleka, soli, jajka, 100 g mąki i 40 g roztopionego, lekko ciepłego masła zrób ciasto naleśnikowe.
Pomidorki pokrój w kostkę, bazylię posiekaj i razem ze startym parmezanem dodaj do ciasta. Wymieszaj. Rozgrzaną patelnię lekko posmaruj olejem i smaż małe, ale grubsze naleśniki.
Z 50 g masła i 50 gram mąki zrób jasną zasmażkę. Rozprowadź ją 1/4 l wody wymieszanej z sokiem pomarańczowym.Stale mieszając, krótko gotuj. dodaj sól, pieprz i śmietanę z tartym serem. Doprowadź do zagotowania i odstaw.
Ze szparagów odetnij, uschnięte, zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie obieraj, a białe obierz obierakiem do ziemniaków. Gotuj je przez chwile w osolonej wodzie. Do zielonych szparagów dodaj kilka kropel soku z cytryny, a do białych trochę cukru. Wyjmij szparagi i schłódź je w zimnej wodzie. Odsącz, grubsze pokrój na połowę i owiń naleśnikami.
Brytfannę posmaruj oliwą, ułóż w niej naleśniki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 15 minutach wyjmij je, zalej sosem, zwiększ temperaturę do 230 stopni i dopiec do przyrumienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 18.09.2011 15:26
extra
daria899 11.08.2011 23:32
fajny pomysł
Zoso 24.07.2011 19:51
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak