Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka po mojemu

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor bez skórki z czosnkiem 1 op.
cebula 1 szt.
czosnek 2 szt.
bazylia świeża 6 szt.
oliwa 1/4 szklanki
ser gouda 10 dag
sól,pieprz kolorowy do smaku
bakłażan
indyk 80 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka po mojemu

Sos beszamelowy:
10 dag margaryny Kasia
1/4 szklanki mąki
1/2 l mleka
1 jajko
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
do smażenia: oliwa
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry, ułożyć na durszlaku, posolić i odstawić aby odciekł sok.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, bazylię, wymieszać i chwilę dusić.
Następnie dodać pomidory z puszki i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym.
Plasterki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć na oliwie z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.
Przyrządzić sos beszamelowy: margarynę rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepać jajko i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem i zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna się zrumienić.Podawać gorącą pokrojoną na kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek1 22.05.2011 19:49
Poproszę porcyjkę
Jolanta_P-S 22.05.2011 07:33
To mój pierwszy raz, cieszę się, że się Wam podoba.
Agnieszka_B 21.05.2011 22:15
wygląda znakomicie:)
bejciu24 21.05.2011 21:16
poproszę porcyjkę
Pola2 21.05.2011 20:44
napracowałaś się, ale wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak