Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

\"Pączki\" z wątróbką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
drożdże 5 dag
mąka pszenna 75 dag
mąka gryczana 25 dag
jajko 2 szt.
żółtko jajek 3 szt.
mleko 0,5 l
olej 2/3 szkl.
cukier 8 dag
spirytus 1 łyżka
olej do smażenia
Farsz:
wątróbka 30 dag
cebula 1 szt.
sól
pieprz
szałwia 2 listki
olej
natka pietruszki 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: \"Pączki\" z wątróbką

1. Drożdże, połowę ciepłego mleka, niewielką ilość cukru połącz. Gdy wyrosną dodaj reszte składników - olej na końcu. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Farsz: cebulę posiekaj, podduś na oleju. Dodaj oczyszczone wątróbki, podduś. Dodaj szałwię, oprósz solą i pieprzem. Posiekaj.
3. Z wyrośniętego ciasta formuj kulki. napełnij farszem, zlep. Odstaw do wyrośnięcia. Olej rozgrzej w rondlu, włóż pączki. Smaż pod przykryciem. Gdy sie zrumienią, przewróć na drugą stronę, dosmaż bez przykrycia. Osącz z tłuszczu. Podawaj z surówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak