Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka domowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
masło lub margaryna 25 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 15 dag
gęsta śmietana 2-4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka domowa

Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy, dodaćjajko, żółtka i śmietanę, nożem wymieszać składniki ciasta a potem rękami tylko je zlepić i na 2 godziny odłożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Włożyć kawałki jabłek do naczynia, podlać kilkoma łyżkami wody i podgrzewać, mieszając do chwili aż owoce lekko zmiękną. Wystudzić je oprószyć cynamonem lub wymieszać z pokrojoną skórką pomarańczową. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i opruszonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka, posypać tartą bułką. Nakryć drugim plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do gorącego 200 stopni piekarnika i piec aż się zarumieni. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak