Jabłecznik Pyzy

Jabłecznik Pyzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg jabłek (dałam m/w po połowie renet i championów)

    1,5-2
  • dkg kandyzowanej, posiekanej skórki pomarańczowej

    10
  • szkl. cukru do jabłek + 3/4 szkl. do ciasta

    1/3
  • płaskie łyżeczki mielonego cynamonu

    2
  • szkl. mąki pszennej (szkl. o poj. 250ml)

    3
  • łyżeczki soli

    1/4
  • kostka 250g masła lub margaryny

    1
  • łyżki śmietany

    1-2
  • płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    2
  • 1 szkl. cukru pudru+sok z jednej cytryny+2 łyżki syropu truskawkowego (takiego do rozcieńczania)

    lukier:
  • żółtka

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

NADZIENIE: Jabłka umyć dokładnie, obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Połowę jabłek włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i smażyć aż się rozpadną. Dodać resztę jabłek, skórkę, cynamon i ew. cukier, dusić jeszcze 5 min..Jeśli farsz wydaje nam się zbyt rzadki to smażyć go jeszcze kilka minut bez przykrycia żeby odparował nadmiar płynu. Odstawić do ostudzenia.

CIASTO: Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło pokroić na kawałeczki, dodać żółtka, 1 całe jajko, cukier, przesianą mąkę i śmietanę - zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 30-60 min.. Następnie podzielić na dwie części (jedna troszkę większa) i rozwałkować. Jeden placek (ten z większej części) wyłożyć na blachę (moja 25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wysoki rant. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i postarać się pozalepiać przy brzegach. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo polać lukrem. LUKIER: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, ew. dolać 1-2 łyżki gorącej wody. Połową posmarować upieczone ciasto, do reszty dodać syrop truskawkowy i wylać esy-floresy na wierzch ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

27.04.2012 18:25
Ten lukier wygląda tak apetycznie, że jutro piekę jabłecnzik!!!

Agnik

31.08.2011 15:32
pychota

barbara11561

10.06.2011 07:36
Pysznie wygląda:)

ewaa

09.05.2011 20:57
wygląda super:)

SmacznaPyza

21.03.2011 09:01
bardzo proszę :-)

MAŁY

21.03.2011 08:27
poproszę kawałeczek

gottrina

09.01.2011 23:18
bardzo ciekawy wyglad ciasta

wedith1

19.12.2010 10:25
Wygląda cudnie!

ZEWA

30.10.2010 00:20
moje ukochane ciasto, zabieram kawałek :)))

sylwiachmiel

15.06.2010 06:10
bardzo apetycznie wyglada,szczegolnie z tym kolorowym lukrem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat