Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik Pyzy

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg jabłek (dałam m/w po połowie renet i championów) 1,5-2
dkg kandyzowanej, posiekanej skórki pomarańczowej 10
szkl. cukru do jabłek + 3/4 szkl. do ciasta 1/3
płaskie łyżeczki mielonego cynamonu 2
szkl. mąki pszennej (szkl. o poj. 250ml) 3
łyżeczki soli 1/4
kostka 250g masła lub margaryny 1
łyżki śmietany 1-2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2
1 szkl. cukru pudru+sok z jednej cytryny+2 łyżki syropu truskawkowego (takiego do rozcieńczania) lukier:
żółtko jajek 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik Pyzy

NADZIENIE: Jabłka umyć dokładnie, obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Połowę jabłek włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i smażyć aż się rozpadną. Dodać resztę jabłek, skórkę, cynamon i ew. cukier, dusić jeszcze 5 min..Jeśli farsz wydaje nam się zbyt rzadki to smażyć go jeszcze kilka minut bez przykrycia żeby odparował nadmiar płynu. Odstawić do ostudzenia.

CIASTO: Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło pokroić na kawałeczki, dodać żółtka, 1 całe jajko, cukier, przesianą mąkę i śmietanę - zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 30-60 min.. Następnie podzielić na dwie części (jedna troszkę większa) i rozwałkować. Jeden placek (ten z większej części) wyłożyć na blachę (moja 25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia tworząc wysoki rant. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i postarać się pozalepiać przy brzegach. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C.. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo polać lukrem. LUKIER: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, ew. dolać 1-2 łyżki gorącej wody. Połową posmarować upieczone ciasto, do reszty dodać syrop truskawkowy i wylać esy-floresy na wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 27.04.2012 18:25
Ten lukier wygląda tak apetycznie, że jutro piekę jabłecnzik!!!
Agnik 31.08.2011 15:32
pychota
barbara11561 10.06.2011 07:36
Pysznie wygląda:)
ewaa 09.05.2011 20:57
wygląda super:)
SmacznaPyza 21.03.2011 09:01
bardzo proszę :-)
MAŁY 21.03.2011 08:27
poproszę kawałeczek
gottrina 09.01.2011 23:18
bardzo ciekawy wyglad ciasta
wedith1 19.12.2010 10:25
Wygląda cudnie!
ZEWA 30.10.2010 00:20
moje ukochane ciasto, zabieram kawałek :)))
sylwiachmiel 15.06.2010 06:10
bardzo apetycznie wyglada,szczegolnie z tym kolorowym lukrem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak