Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney z rabarbaru

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 75 dkg
śliwki suszone bez pestek 10 dkg
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
cukier 2,5 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 1/4 szklanki
cebula 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney z rabarbaru

Rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę. Wrzucić go do garnka razem z cebulą i cukrem, dodać pokrojone śliwki. Dusić do miękkości, mieszając, żeby się nie przypaliło. Dolać sok z pomarańczy i ocet winny. Dodać paprykę i gałkę muszkatołową. Dusić tak długo, aż masa zgęstnieje (ok.40 minut). Nałożyć w słoiki i pasteryzować 15-20 minut. Podawać do mięs i wędlin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 16.05.2013 14:41
Dodaję do :mojej księgi" ;)
natii3624 19.07.2012 18:15
super danie :)
pacpaw 15.10.2011 21:53
bardzo pomysłowe. Muszę spróbować w następnym sezonie rabarbarowym
Weronika_eM 04.07.2011 23:02
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak