Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łączka obiadowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

średni brokuł 1
smukłych marchewek 4-5
łyżka masła 1
płaska łyżeczka cukru 1
łyżeczki soli 1/2
garstka listków natki pietruszki 1

Przepis i sposób przygotowania na: Łączka obiadowa

Marchewki opłukać, oskrobać. Naciąć wzdłuż, dookoła, kilka (5-6) cienkich rowków ostrym nożykiem a następnie korzenie pokroić w plasterki grubości ok. 5mm - powinny powstać \"kwiatki\". Brokuła także opłukać, odciąć różyczki - łodygę zużyć np. do zupy. W rondlu roztopić masło, wrzucić marchewkę i wymieszać aby pokryła się tłuszczem, dodać 0,5 łyżeczki cukru, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem ok. 2-3 min.. Następnie do rondla włożyć różyczki brokuła, kwiatami do góry, oprószyć całość resztą cukru i solą, dusić ok. 5 min.. Po tym czasie warzywa powinny być ugotowane, ale jędrne. Wyłożyć na półmisek i udekorować listkami natki. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 26.02.2012 09:34
pieknie to zrobiłaś .
Ewelina38 03.12.2011 20:16
niezwykle smakowicie wygląda
Karolina92 08.06.2011 13:52
takie proste, a takie piekne!
iknkirke 10.05.2011 13:48
fajne danie
Anna169Hosz 14.12.2010 11:50
Ślicznie podane, zdrowe i smaczne.
PaniMISIOWA 27.09.2010 08:54
Pięknie wygląda!
Mati13 13.09.2010 18:34
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak