Łączka obiadowa

Łączka obiadowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • średni brokuł

    1
  • smukłych marchewek

    4-5
  • łyżka masła

    1
  • płaska łyżeczka cukru

    1
  • łyżeczki soli

    1/2
  • garstka listków natki pietruszki

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki opłukać, oskrobać. Naciąć wzdłuż, dookoła, kilka (5-6) cienkich rowków ostrym nożykiem a następnie korzenie pokroić w plasterki grubości ok. 5mm - powinny powstać \"kwiatki\". Brokuła także opłukać, odciąć różyczki - łodygę zużyć np. do zupy. W rondlu roztopić masło, wrzucić marchewkę i wymieszać aby pokryła się tłuszczem, dodać 0,5 łyżeczki cukru, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem ok. 2-3 min.. Następnie do rondla włożyć różyczki brokuła, kwiatami do góry, oprószyć całość resztą cukru i solą, dusić ok. 5 min.. Po tym czasie warzywa powinny być ugotowane, ale jędrne. Wyłożyć na półmisek i udekorować listkami natki. Podawać jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

26.02.2012 09:34
pieknie to zrobiłaś .

Ewelina38

03.12.2011 20:16
niezwykle smakowicie wygląda

Karolina92

08.06.2011 13:52
takie proste, a takie piekne!

iknkirke

10.05.2011 13:48
fajne danie

Anna169Hosz

14.12.2010 11:50
Ślicznie podane, zdrowe i smaczne.

PaniMISIOWA

27.09.2010 08:54
Pięknie wygląda!

Mati13

13.09.2010 18:34
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat