Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z bezą i gruszkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na Kruche ciasto:
mąka pszenna 2 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 250 g
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Na masę serową:
ser biały 1 kg
cukier puder 2 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 190 g
żółtko jajek 10 szt
białko 8 szt
budyń waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
olejek śmietankowy 1 szt
Ponadto: białka 2 szt
cukier 5 łyżek
gruszki marynowane 1 szt
kaszka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z bezą i gruszkami

Ciasto kruche:
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier siekamy. Dodajemy jajka i dokładnie ze sobą łączymy wyrabiając ciasto. Następnie wstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.
Masa serowa:
Ja używam sera z wiaderka więc nie trzeba go już mielić, Można użyć sera twarogowego ale wtedy trzeba zemleć go 2 razy. Ser ucieramy z żółtkami, cukrem i margaryną. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do sera dodajemy budyń, kaszkę, olejek proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem pudrem i mieszamy.
Całość:
Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około15-20 minut i odstawiamy aż ostygnie.
Następnie na ciasto wykładamy masę serową i układamy osączone gruszki. Pieczemy około 1godz. 20 min w temp 180*. Na wierzch zalewamy ubite białka z cukrem i podpiekamy jeszcze około 20 min. aż wyschnie beza. SMACZNEGO:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 29.05.2012 07:56
kapitalny
joanna77 10.06.2011 18:05
uwielbiam wszystkie serniczki
Krystyna32 26.05.2011 08:31
super
Mala 21.05.2011 18:34
cudo
Ania67 20.05.2011 22:16
Wyśmienity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak