Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syta zapiekanka z ravioli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule 4-5 szt
ząbki czosnku 4-5 szt
500gr pieczarek ale moze byc wiecej
2 duze kubki śmietany 18% (czasami 2 i pół)
oliwa
duze naczynie do zapiekania
sól
pieprz
oregano
ravioli (z serem pleśniowym)

Przepis i sposób przygotowania na: Syta zapiekanka z ravioli

Dzisiaj niestety w zapiekance nie jest uzyte ravioli bo nie dostałam go nigdzie w okolicy za to w Lidlu było tortelini z serami wiec tez moze byc ostatecznie. Ravioli gotujemy al dente odcedzamy przelewamy woda. Cebule w kostke smażymy na patelni do miekkosci, osobno kroimy w talarki pieczarki i na oliwie tez smazymy az odparuje sok. Doprawic sola i pieprzem. Naczynie wysmarowac tłuszczem wsypac cebule i pieczarki, wymieszac wcisnac czosnek wymieszac. Doprawic. Wlac smietane, wymieszac. ma byc gesty sos. dodac ravioli, wymieszac dokładnie. Wsypac duzo! oregano. Smak ma byc smietanowo-czosnkowo-oreganowy. Do srodka scieram troche sera i mieszam wszystko. Doprawiam do smaku. Na gore starta gruba warstwa sera. Przykrywam i daje do piekarnika na 180C na jakies 15 minut potem odkrywam i dopiekam az ser sie zrumieni. Gotowe!
Zapiekanką ostatnio nakarmiłam 15 znajomych tyle tylko ze to naczynei wtedy było pełne:)
Szkoda tylko ze te zdjecia nie sa takie okazałe trudno ja ładnie przedstawic, ale na szczęście smakuje lepiej niz wyglada

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 11.08.2011 09:58
wygląda pysznie
IlonaAlbertos 04.03.2011 23:04
Wygląda także dobrze :) Muszę wypróbować przepis.
iwona332 27.11.2010 01:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak