Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona, zasmażana

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg kapusty kiszonej, sałatkowej 1/2
jabłka 1/2
plastry boczku wędzonego grubości 1 cm 2
łyżka mąki pszennej 1
pieprz mielony, odrobina cukru do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona, zasmażana

Grzyby zalać 1 szkl. wrzątku, odstawić na ok. 1 godzinę. Gdy zmiękną odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Kapustę przesiekać, włożyć do rondla dodając liść laurowy, ziele angielskie. Wlać wodę z moczenia grzybów, dołożyć grzyby i dusić ok. 20 min.. Boczek pokroić w paski lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, wytopić go i zrumienić na skwarki, zdjąć na spodeczek a na tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę. Gdy ta zmięknie wsypać mąkę, wymieszać, zalać 0,5 szkl. gorącej wody, roztrzepać aby nie było grudek i przełożyć do kapusty, dodać też starte jabłko. Doprawić pieprzem i ew. odrobiną cukru, dusić jeszcze ok. 20 min. - nie solę, ponieważ kapusta jest wystarczająco słona. Podając posypać skwarkami boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kniebieska 19.03.2012 15:02
no no dobrze wygląda
IZABELA29 10.06.2011 14:38
swojski smak
Agnik 07.06.2011 14:18
mniam
buksiak12 04.09.2010 13:22
super
buksiak12 04.09.2010 13:22
super
Dorota71 04.09.2010 09:11
to musi być pyszne
Dorota71 04.09.2010 09:11
to musi być pyszne
Emilia22 04.09.2010 08:25
smakowicie wygląda
Emilia22 04.09.2010 08:25
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak