Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada kawowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
mąka tortowa 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
masło 25 dag
mleko zimne 1 szklanka
krem waniliowy w proszku 1 opakowanie
jagody 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada kawowa

Ciasto:
Białka ubijamy z cukrem na bezę, żółtka ucieramy z kawą i łączymy z ubitymi białkami na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 10 min w temp. 200 st, zwilżyć ściereczkę wodą, upieczone ciasto wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć w rulon i ostudzić.
Krem :
można zrobić z przepisu na opakowaniu, ale ja robię tak. Zimne mleko ubijamy z proszkiem kremowym i łączymy z utartym masłem, całość ucieramy jeszcze chwilkę na puszysty krem. Rozwijamy ostudzone ciasto i smarujemy kremem zostawiając do posmarowania rolady, posypujemy jagodami, zwijamy delikatnie w rulon, smarujemy resztą kremu (możemy ciasto udekorować lub zostawić tak jak jest.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 15:47
wygląda bardzo smacznie :)
emeslive 06.12.2012 15:25
Bardzo apetyczna rolada!
misia53 11.12.2011 12:26
piękna rolada.... ciasto wykonane profesjonalnie ....powiedzialabym- jakz cukierni...
Nina7 22.05.2011 08:40
piękna rolada!
ewasylwia 20.05.2011 16:30
przepięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak