Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/3 szkl.
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt.
cukier puder 1/2 szkl.
masło 15 dag
truskawki 80 dag
skórka z cytryny
galaretka truskawkowa 1 op.
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z galaretką

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać na stolnicę. Dodac pokrojone na kawałeczki schłodzone masło, cukier puder, skórkę cytrynową orza żółtko. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić ok. 30 min.
2. Formę posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Truskawki opłukać osączyć, usunąć szypułki.
3. Owoce pokroić na połówki. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować wylepić nim spód i brzegi formy.
4. Spód ciasta gęsto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni.Piec 25 min.Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. następnie odwrócić do góry dnem, ostrożnie zdjąć formę. Na cieście rozłożyć truskawki. Posmarować tężejąca galaretką. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 28.08.2013 10:28
pyszne!!! :-)
Justyna Jussstiii 06.03.2012 11:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak