Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle panierowane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 g
cukier puder 50 g
twaróg 100 g
sól do smaku
jajko 1 szt
mąka krupczatka 250 g
mleko 100 ml
truskawki 500 g
masło roztpione do smaku
sos
truskawki 500 g
masło 1 łyżka
cukier kryształ 50 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana 30% 100 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle panierowane

Z masła i cukru ucieramy gęsty krem.Dodajemy twaróg,jajko,szczyptę soli,przesianą mąkę i mleko.Zagniatamy,by powstało gładkie ciasto.Odkładamy na 5 minut.Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki,rozpłaszczamy w dłoni.Do każdego kawałka wkładamy truskawkę i dokładnie sklejamy.Gotujemy w osolonej wodzie 5-7 minut.Jeszcze ciepłe knedle panierujemy w roztopionym maśle i bułce tartej.
Sos:Pozostałe truskawki miksujemy z 200ml wody.Dodajemy masło i cukier,przez chwilę gotujemy.Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną,rozprowadzoną mało ilością wody i gotujemy jeszcze minutę.Przed podaniem polewamy knedle sosem truskawkowym i gęsto ubitą słodką śmietanką.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna24 24.08.2011 23:54
pyszne
Krystyna32 01.08.2011 20:02
extra
Dorota59 23.06.2011 14:05
super
Ania67 25.05.2011 14:23
dla mnie bomba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak