Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort jagodowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 150 g
mąka tortowa 200 g
cukier puder 60 g
żółtko jajek 1 szt
Krem:
mleko 300 ml
cukier 40 g
budyń waniliowy 1 szt
cukier wanilinowy 1 szt
mandarynki w puszce w zalewie 300 g
jagody 400 g
galaretka agrestowa 1 szt
twaróg 250 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort jagodowy

Ciasto:Margarynę siekamy,dodajemy mąkę,cukier i żółtko i szybkimi ruchami zagniatamy gładkie ciasto.Owijamy je folią,wkładamy do lodówki na 30 minut.Następnie 3\\4 ciasta wałkujemy na okrągły płat o średnicy 24cm i wykładamy nim dno tortownicy.Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krem:Z mleka,cukru i budyniu gotujemy gęsty krem.Miękki twaróg doprawiamy cukrem waniliowym i mieszamy go z jeszcze ciepłym kremem budyniowym.
Z piekarnika wyjmujemy podpieczony spód.Z pozostałego ciasta wałkujemy podłużny pas i wylepiamy nim boki formy.Wkładamy na ciasto połowę kremu twarogowego,a na nim rozkładamy połowę odsączonych mandarynek.Owoce przykrywamy pozostałym kremem i całość wstawiamy do piekarnika.Dopiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do schłodzenia.Następnie wyjmujemy i dekorujemy je jagodami i pozostałymi mandarynkami.Owoce smarujemy galaretką przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 16.06.2011 14:35
rewelacyjny ten przepis-napewno go wypróbuje
Iwona45 06.06.2011 11:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak