Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki ziemniaczano-śledziowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 2 szt.
filety śledziowe 400 gram
ziemniaki 500 gram
boczek wędzony 200 gram
jajko 2 szt.
mąka 3-4 łyżki
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: placki ziemniaczano-śledziowe

Filety śledziowe opłucz w wodzie i drobno pokrój. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż boczek z cebulą.
Do masy z ziemniaków dodaj boczek z cebulą, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Białka ubij. Wraz z mąką i pokrojonymi śledziami dodaj do masy ziemniaczanej, wymieszaj.
Z ziemniaczano- śledziowej masy uformuj placki, usmaż na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 23.01.2012 20:58
nigdy nie robiłęm i nie miałem niestety okazji jesc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak