Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mus z porów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory cienkie 2 kg
śmietana 200 g
masło lub margaryna 125 gram
olej 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: mus z porów

Sześć porów odkładamy w całości,pozostałe obieramy z twardych liści i nacinamy wzdłuż na 4 części,dokładnie płuczemy i drobno kroimy.Odłożone pory płuczemy i obgotowujemy je w całości wrzucając je do osolonego wrzątku na 5 min.W rondelku rozgrzewamy tłuszcz dodajemy pory i dusimy na wolnym ogniu 30 min często mieszając.Następnie pory miksujemy dodajemy sól i pieprz wkładamy do naczynia i trzymamy na parze.Resztę masła zarumieniamy na złoty kolor i dodajemy po troszku do musu cały czas mieszając,następnie dodajemy śmietanę.Wykładamy do salaterek dekorujemy odłożonymi ugotowanymi w całości porami które wcześniej smarujemy delikatnie olejem.Podajemy do pieczonych mięs .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 03.02.2012 17:53
fajny
Krystyna32 06.08.2011 05:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak