Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suflet szpinakowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak 2 kg
jajko 4 szt
masło lub margaryna 30 gram
mąka 30 gram
mleko 1/4 litra
gałka muszkatołowa odrobina
sól
pieprz
sól gruba
ser żółty 50 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: suflet szpinakowy

Ze szpinaku odcinamy ogonki i delikatnie płuczemy i wrzucamy na wrzącą osoloną grubą solą wodę i gotujemy 15 min bez przykrycia.W rondelku stapiamy masło wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę,następnie dolewamy zimne mleko i mieszając doprowadzamy do wrzenia i chwilę trzymamy na ogniu,wsypujemy starty ser i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i gałką.Szpinak osączamy siekamy i łączymy z sosem.Oddzielamy żółtka od białek,żółtka dodajemy do sosu i mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą szpinakową.Formę smarujemy grubo masłem wlewamy masę i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 25 min,pod koniec pieczenia zwiększamy płomień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 22.12.2011 14:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak