Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ażurowe podusie z dynią

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
śmietana 0,5 szkl
jajko 2 szt
drożdże 4 dkg
margaryna 1/4 kostki
cukier 5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ażurowe podusie z dynią

Śmietanę lekko podgrzać, dodać drożdże i cukier, dobrze wymieszać.
Do mąki dodać jajka, rozpuszczone w śmietanie drożdże i rozpuszczoną KASIĘ, zagnieść luźne ciasto, odstawić na ok 20 min.
Wałkować cienko, nałożyć rzędami po łyżeczce dżemu dyniowego, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu położyć ażurową kratkę wykonaną dekoracyjnym radełkiem. Tępym nożem pociąć na kwadraty, jednocześnie dociskając dookoła dżemu. Smażyć na średnio głębokim tłuszczu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 20.05.2011 08:23
Super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak