Gulasz z ozorków

Gulasz z ozorków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ozorki wieprzowe

    3 szt
  • cebule

    2 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • sól

  • pieprz

  • mąka kartoflana

  • olej

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam woda, następnie dodaję przyprawy i gotują na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciagam je i czekam zeby ostygły. wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną ściągam skórę. najlepiej kroje na kawalaki i stopniowo odkrawam z nich zewnetrzna czesc skory i ewentuale elementy z zastygłą krwia, kroje na kostke. rozgrzwam na patelni olej, wrzucam pokojona w kostke cebule i ozorki, smaze, dodaje czosnek przecisniety przez praske. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorkow. Ale tlyko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym sie da zeby osiagnac odpowiedni smak gulaszu. gotuje jeszcz ok. 30 minut. na koneic na sposób chinski zageszczam go czyli woda zimna plus maka kartoflana. Sos ma miec gesta ale
klarowną strukture. Mozna uzyc zwykłej maki i zatrzepac nią sos ale dla mnei jest to zbyt niezdrowe a ozorki sa daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki mozna dadoc natki pietruszki. Gulasz podałam z kasza gryczana :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

29.11.2011 22:33
pycha

Dorota59

21.01.2011 13:41
uwielbiam ozorki, to musi być mniamuśne

ewelina/bunia

28.11.2010 13:41
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat