Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

leniwe gołąbki w kiszonej kapuscie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (u mnie woł-wp
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól, pieprz
kiszonej kapusty 1 kg
olej
2 cebule
łagodnej papryki 3 łyżki
dałam niepełną łyzkę pasty harrisy
koncetrat pomidorowy
natka pietruszki
odrobina cukru
ryż 1 torebka (podgotowany)
biała kapusta 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: leniwe gołąbki w kiszonej kapuscie

Poszatkowana kapustę dodałam do mięsa wymieszanego z ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiami, bułką tartą która ma za zadanie zwiazac gólabka/klopsa i doprawiłam wg uznania solą i pieprzem. Formujemy kotlety i obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano. Przekładamy na bok.

Kapuste kiszoną lekko odsaczyłam przez chwilowe trzymanie jej w wodzie. Bałam sie ze potrawa bedzie za kwasna jeśli dam ja prosto z woreczka. Dno garnka wyłożyłam warstwą kiszonej kapusty, na to plastry cebuli, posypałam czerwoną papryka, pieprzem i dałam czesc pasty harrisy co nie jest konieczne jeśli nie macie to mozna dac ostrej papryki za to lub wegierskiej paprykowej pasty. Na tej warstwie ułożyłam cześć gołąbków, przykryłam kiszoną kapustą. Czynności powtórzyłam. Zawartość garnka zalałam bulionem. Dusiłam jakies 40min na małym ogniu pod przykryciem. Na koncu doprawiłam sos dodajac koncentrat pomidorowy, przyprawy, natke i odrobine cukru bo sos wydawał mi sie kwasnawy. Ale obawy były bezpodstawne bo wyszło pysznie.

Córka najpierw spałaszowła jednego gołabka/klopsa prosto z patelni i pochwaliła bo to
był jej pierwszy gołąbek zjedzony w całosci. Zawsze zostawia liscie a zjada srodek. taka forma bardziej jej odpowiadała. A potem z sosem i kapusta wrecz sie zachwyciła i kazała robic czesciej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 23.06.2011 11:15
uwielbiam gołąbki
kochanyptysiu 31.05.2011 11:20
ICEKAWE,TAKICH JESZCZE NIE JADLAM
eli_555 16.04.2011 22:49
muszę wypróbować
IlonaAlbertos 24.03.2011 19:16
Wyglądają po prostu rewelacyjnie. Na pewno wypróbuję twój przepis.
Izabela/bella81 07.09.2010 13:53
Coś ciekawego, na pewno wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak