Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krążki ziemniaczane panierowane w sezamie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 50 dag
pieprz, sól do smaku
cebula 1
jajko 3
ziarna sezamu 10 lyz
mąki 4 lyz
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 lyz
olej do smażenia
sałata do dekoracji
świeże zioła do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: krążki ziemniaczane panierowane w sezamie

ziemniaki umyj obierz i ugotuj w posolonej wodzie .odcedz i przepuść przez maszynkę do miesa .pozostaw do ostygniecia .
cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę .podsmaz na 2 lyzkach oleju przełóż do ziemniakow. wbij 2 jaja dosyp 3 lyzki bulki tartej i 2 lyz ziarna sezamu.przypraw sola i pieprzemi i wyrób jednolitą masę .z masy ziemniaczanej uformuj małe kotleciki.obtocz je najpierw w mace nastepnie w roztrzepanym jajku a na koniec w pozostałym ziarnie sezamowym .smaż na oleju na srednim ogniu na zlotobrazowy kolor. gotowe kotleciki przełóż na ogrzany półmisek ,udekoruj sałata i ziolami. podawaj z sosem np.grzybowym:) i surówką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

grazia1 22.07.2011 20:27
supcio

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak